Bedrijfsongeval

Tijdens werk een bedrijfsongeval gehad? Wij komen persoonlijk langs en regelen alle juridische zaken rondom het arbeidsongeval voor jou!

Meld je schade binnen 1 minuut!

Meld je schade binnen 1 minuut!

Marga WissinkMarga Wissink
17:39 11 May 23
Wij zijn zeer tevreden met de goede hulp van Jelmer de Jong bij het bedrijfsongeval van mijn man Leo.Samen met hem zijn wij tot een goed eindresultaat gekomen.Zal ratio letselschade zeker bij iedereen aanraden.
LinnLinn
10:00 25 Apr 23
Mijn man en ik hebben in 2017 een auto ongeluk gehad. Het duurde erg lang voor alles afgewikkeld was met de verzekering van de tegenpartij. In die periode van 6 jaar (2017 tot 2023) zijn we bijgestaan door Carolina Landstra, zij heeft ervoor gezorgd dat alles goed werd afgewikkeld. Wij zijn zeer tevreden!
Alhendi AlbaraziAlhendi Albarazi
12:12 12 Apr 23
De letselschadeprocedure is zeer goed uitgevoerd door Jelmer de Jong en door zijn professionele houding en prettige omgang zijn we tot een goed resultaat gekomen.
Ingrid NIngrid N
12:07 24 Mar 23
Goede hulp en veel geduld.Door een collega (onderwijs) werd ik erop geattendeerd dat ik voor mijn bedrijfsongeval, hulp bij Ratio Letselschade kan inschakelen en daar ben ik achteraf zeer content mee.Zelf had ik er niet bij stilgestaan.De hulp is enormEr wordt met je meegedachtEn op momenten dat je denkt dat het allemaal wel erg veel is, word je er met veel geduld en vriendelijkheid doorheen “getrokken”Het resultaat is dan ook zéér waarderend!Daarom mijn hartelijke dank voor deze goede hulp en het vriendelijke, geduldige bijstaan van Mayke Hoekstra!
Johan KoopJohan Koop
20:50 26 Jan 23
Ratio Letselschade is mij fantastisch van dienst geweest. Ik werd op 31 mei 2021, wachtend op mijn blauwe XR (motor) voor een verkeerslicht op de rondweg in Emmen, plotseling van achteren door een automobilist aangetikt. Ik kwam ten val en had wat last van mijn schouder en minimale schade aan de motor. De automobilist en ik spraken kort met elkaar en besloten er verder geen werk van te maken. Drie maanden verder, met de nodige pijn intussen, bleek na een MRI dat twee hoofdpezen in mijn schouder waren afgescheurd. Dat werd in december 2021 geopereerd en er werden de nodige kosten gemaakt. Voor eigen rekening want tja, ik had geen gegevens van de veroorzaker.Door een toevallig contact met Ratio Letselschade hoorde ik dat ook bij de eigen verzekeraar verhaal kan worden gehaald. Mayke Hoekstra heeft haar tanden erin gezet en door haar volharding is dat traject succesvol afgewikkeld. De schouder is geopereerd, de pezen vastgezet, ook al wordt dat nooit meer zoals het was. Het is weliswaar zuur, liever had ik zoiets niet meegemaakt uiteraard, maar het is in ieder geval enige genoegdoening, naast de vergoeding voor alle gemaakte kosten. Ratio leverde voor mij goed werk. Denk je ooit bij zoiets: 'laat maar', mijn advies is: informeer altijd even als je met letselschade in aanraking komt.Intussen heb ik maar een motor met een veel lagere zitpositie gekocht. Dan sta ik wel zo stevig (stoppen met rijden is uiteraard geen optie...😉).
sanderfiddelaarsanderfiddelaar
15:07 27 Dec 22
Ratio Letselschade heeft mij zeer goed geholpen in een periode van ongeveer 19 maanden. Met verzekeringen, schade vergoed krijgen kan lang duren maar op Ratio Letselschade kon ik al die tijd vertrouwen. Ze bleven er altijd achteraan zitten. En ik ben ze zeer dankbaar ervoor.
Marco KrabbenborgMarco Krabbenborg
10:22 12 Oct 22
Na mijn auto geluk heb ik juridische hulp gekregen van Ratio. Erg fijn om in deze stressvolle periode de afhandeling los te kunnen laten en je te kunnen richten op je herstel. Peter Blom heeft dit prima opgepakt. Ondersteuning, adviezen en tips op allerlei zaken was een verademing. Prima afgerond en ik ben weer volledig hersteld en een passende vergoeding gekregen. Top bedrijf
Lotte BrockerLotte Brocker
09:01 24 Aug 22
Jelmer de Jong is een hele fijne letselschade advocaat, omdat hij oprecht geïnteresseerd is met hoe het met je gaat na een ongeluk, maar ook regelmatig en goed contact met je onderhoud!!
Peter SchullerPeter Schuller
09:58 01 Jul 22
Mijn vrouw en ik hebben beide een ongeluk gehad waarbij we met name lichamelijke schade hebben opgelopen die vervolgens deels blijvende beperkingen opleverden. Wij zijn vervolgens bijgestaan door mr Jelmer de Jong van Ratio Letselschadebureau. Zijn transparante manier van werken spreekt ons aan. Door tussentijdse terugkoppeling werden we op de hoogte gehouden hoe de stand van zaken was. Het antwoord op een vraag werd nagenoeg binnen 2 dagen gegeven. Mede door zijn inzet hebben we beide een letselschadebedrag uitgekeerd gekregen, dat voor Nederlandse begrippen redelijk was. Kortom wij kunnen dit bureau bij u aanbevelen.
Rene BerndsRene Bernds
08:57 21 Jun 22
Dhr. Oosting van Ratio letselschade heeft ons op een zeer professionele wijze geholpen met onze schade afwikkeling. Zeer betrokken, goed bereikbaar, kennis van zaken en een warme persoonlijkheid.
js_loader

Een bedrijfsongeval gehad en letselschade opgelopen

Heb je tijdens een bedrijfsongeval letselschade opgelopen? Schroom dan niet om vrijblijvend en kosteloos contact met ons op te nemen. Na het ongeval kunnen er veel zaken op jou afkomen. Wij helpen jou hier graag mee. Door de juridische zaken bij jou uit handen te nemen, hoef jij je daar geen zorgen over te maken.

Ratio Letselschade heeft een ruime ervaring met onder meer juridische zaken rondom de afwikkeling van bedrijfsongevallen. Wij merken in al die tijd dat persoonlijk contact één van de belangrijkste zaken is.

Daarom komen wij persoonlijk bij jou langs om het bedrijfsongeval te bespreken en ook adviseren wij direct over de vervolgstappen.

Zodra wij alles in kaart hebben gebracht, zullen wij een claim indienen bij de verzekering van jouw werkgever. Het juridisch traject wat daarna volgt, pakken wij volledig op. Uiteraard houden wij jou op de hoogte van alle vorderingen in het traject. Doordat jij juridisch niets hoeft te doen, hopen wij jou zoveel als mogelijk te ontzorgen.

Wij werken nauw samen met:

CNV Vakmensen logo kunstenbond AOB Algemene Onderwijsbond

Wat is een bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval, ook wel arbeidsongeval genoemd, is een ongeval/ongeluk dat plaats vindt tijdens werk en waar letselschade bij wordt opgelopen. Dit kan gebeuren op de werkvloer en tijdens het werken buiten het bedrijf. Ook een (eenzijdig) auto-ongeval tijdens werktijd kan gelden als een bedrijfsongeval.

Een ongeluk tijdens werk kan in een klein hoekje zitten. Een ongeval kan een klein ongeval zijn met licht letsel maar het kan ook om grotere incidenten gaan.

Weet je niet zeker of je werkgever aansprakelijk is of weet je niet hoe jouw werkgever gaat reageren? Neem dan vooral contact met ons op! Wij bespreken dan samen met jou wat er is gebeurd en wat de juiste vervolgstappen zijn. De kosten worden ook voor de werkgever veelal gedekt door de verzekering!

Bedrijfsongevallen vereisen juridisch maatwerk

Het is van belang dat het ongeval bekend is/gemeld is bij de werkgever. Jouw werkgever is bij wet verplicht om ernstige bedrijfsongevallen met als gevolg een ziekenhuisopname en/of blijvend letsel te melden bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Wij kunnen voor jou de bedrijfsongeval schadeclaim indienen. Hierbij is altijd maatwerk vereist. Hoewel gelijksoortige situaties vaker voorkomen, zijn de omstandigheden en het letsel altijd uniek. Doordat onze juristen vele jaren aan ervaring hebben, weten wij precies wat we moeten meenemen in onze claim en wordt er geen detail weggelaten.

“Mevrouw Landstra heeft zeer adequaat en snel mijn zaak opgepakt en had in no time alle essentiële gegevens boven water. Tevens was de begeleiding gedurende 2 jaar en 2 maanden een geweldige steun in de rug, tijdens mijn revalidatie.”
Dhr. E. Groenhagen te Warffum

De materiële en immateriële schadevergoedingen bij een arbeidsongeval

De hoogte van bedrijfsongeval schadevergoeding wordt bepaald door een groot aantal factoren. Hierin wordt veelal het onderscheid gemaakt tussen immateriële schade en materiële schade.

 

Immateriële schade

De immateriële schadevergoeding of het smartengeld is de vergoeding gebaseerd op alle schade die is geleden en wat niet direct in geld is uit te drukken. Welke aspecten kunnen van invloed zijn op de hoogte van de smartengeldvergoeding?

 • Verliezen van een (deel) van de levensvreugde;
 • Verdriet wat geleden wordt door het bedrijfsongeval;
 • Mentale pijn en klachten;
 • (tijdelijke) fysieke klachten, beperkingen en schade.

Materiële schade

Materiële schade is alle schade, veroorzaakt door het letsel, wat je direct kan meten in geld. Wat zijn voorbeelden van materiële schade?

 • Verlies van inkomen;
 • Huishoudelijke hulp;
 • Medische kosten die niet vergoed worden;
 • Aanpassingen aan de woning of een voertuig.

Er zijn nog veel meer materiële schadeposten. Wij brengen alle posten die toepasselijk zijn in jouw situatie in kaart, waarna wij dit meenemen in de claim voor de bedrijfsongeval schadevergoeding.

De aansprakelijkheid van de werkgever

Hoewel dit per incident natuurlijk weer net anders ligt, leggen wij hieronder uit hoe het over het algemeen zit met deze aansprakelijkheid. Wie is over het algemeen aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?

In principe is de werkgever aansprakelijk bij een bedrijfsongeval. De gedachtegang hierbij is dat de werkgever zijn werknemer(s) altijd in staat moet stellen om het werk veilig te kunnen verrichten. Wanneer er toch een ongeval ontstaat dan heeft de werkgever vaak niet aan deze eis voldaan.

 

aansprakelijkheid werkgever bij bedrijfsongeval

De werkgever is niet aansprakelijk wanneer er aangetoond kan worden dat er alles aan is gedaan om de veiligheid te waarborgen. Hierbij dient de werkgever maatregelen in te stellen. Ook dient de naleving van deze maatregelen gecontroleerd te worden.

De aansprakelijkheid kan een ingewikkeld verhaal zijn. Daarom helpen wij jou hier graag mee. Wij hebben veel ervaring op het gebied van bedrijfsongevallen en beschikken over NIVRE register experts. Hierdoor kunnen wij het juridische maatwerk leveren wat gevraagd wordt.

Hoe wij voor jou te werk gaan

Zodra wij een dossier krijgen, stellen wij de werkgever aansprakelijk. Hierbij is niet een geheel stappenplan die jij moet doorlopen. In veel gevallen is het letsel ernstig en is ben je daar mee naar het ziekenhuis en of de huisarts gegaan en heeft hij aangegeven wat er is gebeurd.

Aan de hand van de medische informatie of getuigen kunnen wij vaak bewijzen dat het ongeval heeft plaatsgevonden. Hiermee kunnen wij ook bewijzen dat het daadwerkelijk om een ongeval tijdens werktijd gaat. Vaak is het ongeval ook al bij de werkgever bekend.

“De professionele aanpak van mijn zaak heeft mij mentaal heel goed gedaan bij mijn herstel en acceptie van het letsel.”
Mevr. R. van Staa te Wijk bij Duurstede

De vereiste voor aansprakelijkheid van de werkgever

Hoewel we online veel stappenplannen zien over de aansprakelijkstelling van de werkgever is dit in de praktijk niet zo ingewikkeld. In het kort:

Van groot belang is dat de werknemer alleen maar hoeft te bewijzen dat het ongeval tijdens werktijd heeft plaatsgevonden.

De werkgever dient daarna te bewijzen dat hij er alles aan heeft gedaan om het ongeval te voorkomen. Uiteraard mag er ook geen sprake zijn van opzet bij de werknemer.

Bewijzen dat het bedrijfsongeval tijdens werktijd is gebeurd, gaat vaak op één van deze manieren:

 • Bewijzen kan doordat er bijvoorbeeld een ambulance ter plaatse is gekomen
 • Doordat collega’s / andere getuigen het hebben zien gebeuren.
 • Ander bewijs zoals camerabeelden die tonen dat jij daar letsel hebt opgelopen.

In geval van ernstige bedrijfsongevallen met als gevolg een ziekenhuisopname en/of blijvend letsel, is jouw werkgever het ook verplicht om het te melden bij de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Het moet gaan om een bedrijfsongeval

Het moet gaan om een bedrijfsongeval

Hierbij kijken we dus naar de locatie waar het plaatsvindt en/of het tijdens werk gebeurt. Voorbeelden wanneer het om een bedrijfsongeval gaat:

 • Het ongeval vindt plaats op het terrein van het bedrijf: werkvloer, kantine, parkeerplaats etc.
 • Op een secundaire locatie van het bedrijf of bijvoorbeeld een werkplaats.
 • Tijdens een reis die je maakt in opdracht van jouw werkgever.
 • Op een externe locatie omdat je daar heen moet voor werk, ook tijdens de reis daarnaartoe en terug.
 • In sommige gevallen kan de werkgever ook aansprakelijk zijn tijdens een personeelsuitje/reis of personeelsfeestje.

Belangrijk: Meld het letsel altijd bij een arts

Wij moeten aan de hand van medische informatie aantonen dat en welk letsel jij hebt opgelopen. Wanneer je wordt opgehaald door een ambulance, dan is het ongeval ook bekend bij medici. Indien je niet wordt opgehaald door een ambulance, is het van belang dat je zelf met het letsel naar een (huis)arts gaat. 

Meld een arbeidsongeval bij een arts

“Zeer tevreden, een 10!”
Mevr. S. Bergmeester te Apeldoorn

Ter informatie: Het ongevallenrapport en het inschakelen van de arbeidsinspectie (inspectie van SZW)

Vaak maakt een werkgever een ongevallenrapport bij een bedrijfsongeval. Hierin kan worden opgenomen:

 • Het ongeval dient omschreven te worden;
 • De (mogelijke) oorzaken van het arbeidsongeval dienen omschreven te worden;
 • De maatregelen getroffen door de werkgever om het ongeval te voorkomen dienen omschreven te worden.

Een ongevallenrapport maken gebeurt niet altijd. Als jij dat wil kun jij of kunnen wij de inspectie alsnog inlichten en inschakelen

Bij een bedrijfsongeval met ernstig letsel is het verplicht om de inspectie van SZW in te schakelen. Dit gebeurt niet altijd. Als jij dat wil kun jij of kunnen wij de inspectie alsnog inlichten en inschakelen. Het inschakelen van de inspectie van SZW is verplicht bij de volgende situaties:

 • Door het ongeval moet de werknemer naar het ziekenhuis en daar verblijven.
 • De werknemer wordt blijvend invalide door het bedrijfsongeval.
 • De werknemer overlijdt aan de gevolgen van het ongeval.

Neem vrijblijvend en kosteloos contact met ons op zodat wij jou kunnen helpen met het ingewikkelde juridische proces rondom een bedrijfsongeval.

Vragen?

Heb je letselschade opgelopen en zit je met vragen? Laat ons de onzekerheden voor uw wegnemen. Wij weten wat er gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat je zelf op juridisch en financieel gebied geen zorgen hoeft te maken.

Laat jouw contactgegevens achter via het formulier voor een vrijblijvend intakegesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Wij werken landelijk en helpen je graag, waar je ook woont!

Meld je schade binnen 1 minuut!

Meld je schade binnen 1 minuut!

Vestigingen
Stationsstraat 29a
9401 KW Assen

Vlijtseweg 188
7317 AL Apeldoorn

Postbus 131
9400 AC Assen

Blijf op de hoogte!

Volg ons ook hier:

Nationaal Keurmerk Letselschade