Overlijdensschade

Ben je een naaste verloren en heb je meer informatie over of hulp nodig bij overlijdensschade claimen? Neem dan vrijblijvend contact op of lees hieronder meer.

Meld je schade binnen 1 minuut!

Meld je schade binnen 1 minuut!

Marga WissinkMarga Wissink
17:39 11 May 23
Wij zijn zeer tevreden met de goede hulp van Jelmer de Jong bij het bedrijfsongeval van mijn man Leo.Samen met hem zijn wij tot een goed eindresultaat gekomen.Zal ratio letselschade zeker bij iedereen aanraden.
LinnLinn
10:00 25 Apr 23
Mijn man en ik hebben in 2017 een auto ongeluk gehad. Het duurde erg lang voor alles afgewikkeld was met de verzekering van de tegenpartij. In die periode van 6 jaar (2017 tot 2023) zijn we bijgestaan door Carolina Landstra, zij heeft ervoor gezorgd dat alles goed werd afgewikkeld. Wij zijn zeer tevreden!
Alhendi AlbaraziAlhendi Albarazi
12:12 12 Apr 23
De letselschadeprocedure is zeer goed uitgevoerd door Jelmer de Jong en door zijn professionele houding en prettige omgang zijn we tot een goed resultaat gekomen.
Ingrid NIngrid N
12:07 24 Mar 23
Goede hulp en veel geduld.Door een collega (onderwijs) werd ik erop geattendeerd dat ik voor mijn bedrijfsongeval, hulp bij Ratio Letselschade kan inschakelen en daar ben ik achteraf zeer content mee.Zelf had ik er niet bij stilgestaan.De hulp is enormEr wordt met je meegedachtEn op momenten dat je denkt dat het allemaal wel erg veel is, word je er met veel geduld en vriendelijkheid doorheen “getrokken”Het resultaat is dan ook zéér waarderend!Daarom mijn hartelijke dank voor deze goede hulp en het vriendelijke, geduldige bijstaan van Mayke Hoekstra!
Johan KoopJohan Koop
20:50 26 Jan 23
Ratio Letselschade is mij fantastisch van dienst geweest. Ik werd op 31 mei 2021, wachtend op mijn blauwe XR (motor) voor een verkeerslicht op de rondweg in Emmen, plotseling van achteren door een automobilist aangetikt. Ik kwam ten val en had wat last van mijn schouder en minimale schade aan de motor. De automobilist en ik spraken kort met elkaar en besloten er verder geen werk van te maken. Drie maanden verder, met de nodige pijn intussen, bleek na een MRI dat twee hoofdpezen in mijn schouder waren afgescheurd. Dat werd in december 2021 geopereerd en er werden de nodige kosten gemaakt. Voor eigen rekening want tja, ik had geen gegevens van de veroorzaker.Door een toevallig contact met Ratio Letselschade hoorde ik dat ook bij de eigen verzekeraar verhaal kan worden gehaald. Mayke Hoekstra heeft haar tanden erin gezet en door haar volharding is dat traject succesvol afgewikkeld. De schouder is geopereerd, de pezen vastgezet, ook al wordt dat nooit meer zoals het was. Het is weliswaar zuur, liever had ik zoiets niet meegemaakt uiteraard, maar het is in ieder geval enige genoegdoening, naast de vergoeding voor alle gemaakte kosten. Ratio leverde voor mij goed werk. Denk je ooit bij zoiets: 'laat maar', mijn advies is: informeer altijd even als je met letselschade in aanraking komt.Intussen heb ik maar een motor met een veel lagere zitpositie gekocht. Dan sta ik wel zo stevig (stoppen met rijden is uiteraard geen optie...😉).
sanderfiddelaarsanderfiddelaar
15:07 27 Dec 22
Ratio Letselschade heeft mij zeer goed geholpen in een periode van ongeveer 19 maanden. Met verzekeringen, schade vergoed krijgen kan lang duren maar op Ratio Letselschade kon ik al die tijd vertrouwen. Ze bleven er altijd achteraan zitten. En ik ben ze zeer dankbaar ervoor.
Marco KrabbenborgMarco Krabbenborg
10:22 12 Oct 22
Na mijn auto geluk heb ik juridische hulp gekregen van Ratio. Erg fijn om in deze stressvolle periode de afhandeling los te kunnen laten en je te kunnen richten op je herstel. Peter Blom heeft dit prima opgepakt. Ondersteuning, adviezen en tips op allerlei zaken was een verademing. Prima afgerond en ik ben weer volledig hersteld en een passende vergoeding gekregen. Top bedrijf
Lotte BrockerLotte Brocker
09:01 24 Aug 22
Jelmer de Jong is een hele fijne letselschade advocaat, omdat hij oprecht geïnteresseerd is met hoe het met je gaat na een ongeluk, maar ook regelmatig en goed contact met je onderhoud!!
Peter SchullerPeter Schuller
09:58 01 Jul 22
Mijn vrouw en ik hebben beide een ongeluk gehad waarbij we met name lichamelijke schade hebben opgelopen die vervolgens deels blijvende beperkingen opleverden. Wij zijn vervolgens bijgestaan door mr Jelmer de Jong van Ratio Letselschadebureau. Zijn transparante manier van werken spreekt ons aan. Door tussentijdse terugkoppeling werden we op de hoogte gehouden hoe de stand van zaken was. Het antwoord op een vraag werd nagenoeg binnen 2 dagen gegeven. Mede door zijn inzet hebben we beide een letselschadebedrag uitgekeerd gekregen, dat voor Nederlandse begrippen redelijk was. Kortom wij kunnen dit bureau bij u aanbevelen.
Rene BerndsRene Bernds
08:57 21 Jun 22
Dhr. Oosting van Ratio letselschade heeft ons op een zeer professionele wijze geholpen met onze schade afwikkeling. Zeer betrokken, goed bereikbaar, kennis van zaken en een warme persoonlijkheid.
js_loader

Het overlijden van een naaste ten gevolge van een noodlottig ongeval is één van de meest verschrikkelijke gebeurtenissen wat iemand kan overkomen. De schok is groot, en het verdriet overweldigend. Daarnaast kan er ook financiële onzekerheid en stress ontstaan. Hoewel wij de pijn niet kunnen verzachten, kunnen we er wel voor zorgen dat de verzekeraar van de aansprakelijke partij de overlijdensschade voor de nabestaanden moet vergoeden.

Wat is overlijdensschade?

Overlijdensschade is schade die geclaimd kan worden door nabestaanden wanneer een naaste, bijvoorbeeld een partner of ouder, overlijdt. De naaste heeft hen geholpen in levensonderhoud of verzorging. Door het overlijden zullen er extra kosten komen voor de nabestaanden. Deze kosten dienen vergoed te worden, door de verzekeraar van de aansprakelijke partij van het ongeval.
Indien een naaste ten gevolge van een noodlottig verkeersongeval komt te overlijden en de tegenpartij aansprakelijk is, zal de autoverzekering van de aansprakelijke partij de schade moeten vergoeden.

Bij een bedrijfsongeval zal de verzekeraar van het bedrijf de schade betalen. Ons doel is om jou juridisch volledig te ontzorgen. Wij regelen alles met de verzekeraar zodat jij tijd hebt voor jezelf en je naasten.

De overlijdensschade berekening is een compliceerde som die per situatie verschillend en uniek is. Dit komt onder andere doordat er gekeken moet worden naar het inkomen van de overleden persoon wat ten gevolge van het ongeval wegvalt en er moet gekeken worden naar de financiële behoeften van nabestaanden. Deze behoeften exact in kaart brengen is niet eenvoudig. Wat voor schadevergoeding in aanmerking komt, leggen wij hieronder uit.

Wij werken nauw samen met:

CNV Vakmensen logo kunstenbond AOB Algemene Onderwijsbond

Welke schadeposten bepalen de letselschade bij overlijden

Wanneer een naaste overlijdt door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, ongeval in de bouw of een aanrijding dan is er sprake van letschade bij overlijden. Om de hoogte van de letselschade te bepalen wordt gekeken naar verschillende schadeposten. Wij leggen de meest voorkomende schadeposten uit.

Gederfd levensonderhoud

In de situatie waarin de overledene financiële steun bood aan één of meerdere naasten dan merken de naasten dit op ook financieel gebied. Het gezamenlijk draaien van het huishouden/de financiële steun van de overledene valt ook weg. Dit zal door de verzekeraar gecompenseerd moeten worden.

Niet gefinancierd werk (natura) wordt vergoed

Naast het direct wegvallen van inkomen zijn er ook niet direct gefinancierde kosten die erbij komen. Wanneer de overledene in het verleden ook klussen in huis, in de tuin in of het huishouden deed, dan kan dit ook voor kosten zorgen. Hierdoor kan het inhuren van huishoudelijke hulp, een hovenier, timmerman of schilder noodzakelijk zijn. De kosten hiervan worden ook opgenomen in de overlijdensschade.

Kosten van de begrafenis of crematie

Wanneer de kosten van een begrafenis of crematie hoger uitvallen dan de dekking van de uitvaartverzekering of er geen uitvaartverzekering is, dan dienen deze kosten volledig gedekt te worden.

Affectieschade voor nabestaanden

Sinds 1 januari 2019 is er een nieuwe wet in Nederland aangenomen rondom affectieschade. Deze vergoeding wordt ook wel smartengeld voor naasten genoemd. De wet maakt het mogelijk om als nabestaande naaste beroep te doen op een affectieschadevergoeding bij het overlijden van een naaste. Naasten die recht hebben op deze vergoeding zijn:

  • echtgenoten, geregistreerde partners
  • ongehuwd samenwonende partners
  • (pleeg) ouders
  • (pleeg) kinderen

Met deze wetswijziging wordt het leed van de nabestaanden erkent. Hoewel geld het leed nooit kan compenseren, is het wel een manier om het verdriet en de emotionele pijn te onderkennen. De affectieschadevergoeding zal minimaal €12.500 en maximaal €20.000 bedragen.

. Overlijdensschade berekening is gecompliceerd

Het gaat in de meeste gevallen om de partner en kinderen van de overledene – die ieder een eigen vorderingsrecht hebben. Het berekenen van overlijdensschade is een complex proces, gezien de verschillende aspecten die een rol spelen. Hierbij kun je denken aan het berekenen van het weggevallen inkomen en de behoefte van de nabestaanden en bijvoorbeeld het onderhoud van de woning en het extra inschakelen van kinderopvang.

Daarbij is het belangrijk dat de nabestaanden er, op het gebied van ondersteuning van de levenswijze, financieel gezien nagenoeg niet op achteruit mogen gaan. De overlijdensschadevergoeding zal bij een hoog inkomen van de overledene dan ook hoger uitvallen. Daarnaast zal ook gekeken worden naar het toekomstperspectief van voor het ongeluk. Zou de overledene bijvoorbeeld kans hebben gemaakt op een promotie, dan wordt dat ook meegenomen in de berekening.

Verder er wordt gekeken naar veranderende behoeftes bij de nabestaanden. Nadat de aansprakelijkheid is erkend, wordt er een voorschotbedrag(en) betaald. Wanneer de gehele berekening klaar is, kan de overlijdensschadezaak worden afgewikkeld. De schade tot in de toekomst, wordt dan in één keer uitbetaald.

Voorbeeld scenario

Het uitgangspunt bij de vergoeding van overlijdensschade is dat de nabestaanden na het overlijden van een dierbare dezelfde levensstandaard kunnen aanhouden als daarvoor. Hierbij gaat het om het wegvallen van inkomen na het ongeval (het wegvallen van loon of pensioen of AOW) in vergelijking met de inkomsten die na het overlijden worden verkregen (bijvoorbeeld wezenpensioen, nabestaanden pensioen)
Stel het inkomen van een man is 3.000 euro per maand. Na het inkomen krijgt de vrouw een overlijdenspensioen van € 1.500,- per maand. De schade is dan 3.000 – 1.500 = 1.500 per maand. 1.500 x 12 = 18.000 euro per jaar.

Vervolgens moet hierop nog in mindering worden gebracht, de uitgaven die na het overlijden wegvallen (uitgaven van de overledene).

Stel de man had gecombineerde vaste en variabele persoonlijke lasten van € 700,- per maand. De schade per maand is dan 1.500 – 700 = 800 euro per maand. 800 x 12 = 9.600,- per jaar.

Het maandelijkse verschil is afhankelijk van de situatie voor en na het ongeval. In dit voorbeeld wordt het simpel uitgelegd maar in de praktijk is het wat ingewikkelder en spelen meerdere factoren een rol.
Het is daarom wenselijk om je in dit geval te laten bijstaan door een professionele deskundige van Ratio.

Ratio Letselschade biedt ondersteuning bij overlijdensschade

Na een noodlottig ongeval kunnen er veel vragen op je afkomen waar je niet eerder bij stil hebt gestaan. Neem daarover gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen jou graag met het juridische proces rondom de overlijdensschade.

Ons doel is om jou juridisch volledig te ontzorgen. Zo kun jij je tijd en energie steken in wat voor jou echt belangrijk is. Daarbij komt dat wij als letselschadebureau voor jou altijd kosteloos zijn. De kosten die wij maken verhalen wij bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij en beïnvloeden nooit jouw overlijdensschadevergoeding.

Neem gerust telefonisch, per mail of via ons contactformulier contact met ons op!

Vragen?

Heb je letselschade opgelopen en zit je met vragen? Laat ons de onzekerheden voor uw wegnemen. Wij weten wat er gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat je zelf op juridisch en financieel gebied geen zorgen hoeft te maken.

Laat jouw contactgegevens achter via het formulier voor een vrijblijvend intakegesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Wij werken landelijk en helpen je graag, waar je ook woont!

Meld je schade binnen 1 minuut!

Meld je schade binnen 1 minuut!

Vestigingen
Stationsstraat 29a
9401 KW Assen

Vlijtseweg 188
7317 AL Apeldoorn

Postbus 131
9400 AC Assen

Blijf op de hoogte!

Volg ons ook hier:

Nationaal Keurmerk Letselschade | NIVRE