Smartengeld

Heb je letselschade opgelopen? Dan heb je recht op smartengeld.

Wij helpen 100% gratis met jouw smartengeld claim! 

Meld je schade binnen 1 minuut!

Meld je schade binnen 1 minuut!

Marga WissinkMarga Wissink
17:39 11 May 23
Wij zijn zeer tevreden met de goede hulp van Jelmer de Jong bij het bedrijfsongeval van mijn man Leo.Samen met hem zijn wij tot een goed eindresultaat gekomen.Zal ratio letselschade zeker bij iedereen aanraden.
LinnLinn
10:00 25 Apr 23
Mijn man en ik hebben in 2017 een auto ongeluk gehad. Het duurde erg lang voor alles afgewikkeld was met de verzekering van de tegenpartij. In die periode van 6 jaar (2017 tot 2023) zijn we bijgestaan door Carolina Landstra, zij heeft ervoor gezorgd dat alles goed werd afgewikkeld. Wij zijn zeer tevreden!
Alhendi AlbaraziAlhendi Albarazi
12:12 12 Apr 23
De letselschadeprocedure is zeer goed uitgevoerd door Jelmer de Jong en door zijn professionele houding en prettige omgang zijn we tot een goed resultaat gekomen.
Ingrid NIngrid N
12:07 24 Mar 23
Goede hulp en veel geduld.Door een collega (onderwijs) werd ik erop geattendeerd dat ik voor mijn bedrijfsongeval, hulp bij Ratio Letselschade kan inschakelen en daar ben ik achteraf zeer content mee.Zelf had ik er niet bij stilgestaan.De hulp is enormEr wordt met je meegedachtEn op momenten dat je denkt dat het allemaal wel erg veel is, word je er met veel geduld en vriendelijkheid doorheen “getrokken”Het resultaat is dan ook zéér waarderend!Daarom mijn hartelijke dank voor deze goede hulp en het vriendelijke, geduldige bijstaan van Mayke Hoekstra!
Johan KoopJohan Koop
20:50 26 Jan 23
Ratio Letselschade is mij fantastisch van dienst geweest. Ik werd op 31 mei 2021, wachtend op mijn blauwe XR (motor) voor een verkeerslicht op de rondweg in Emmen, plotseling van achteren door een automobilist aangetikt. Ik kwam ten val en had wat last van mijn schouder en minimale schade aan de motor. De automobilist en ik spraken kort met elkaar en besloten er verder geen werk van te maken. Drie maanden verder, met de nodige pijn intussen, bleek na een MRI dat twee hoofdpezen in mijn schouder waren afgescheurd. Dat werd in december 2021 geopereerd en er werden de nodige kosten gemaakt. Voor eigen rekening want tja, ik had geen gegevens van de veroorzaker.Door een toevallig contact met Ratio Letselschade hoorde ik dat ook bij de eigen verzekeraar verhaal kan worden gehaald. Mayke Hoekstra heeft haar tanden erin gezet en door haar volharding is dat traject succesvol afgewikkeld. De schouder is geopereerd, de pezen vastgezet, ook al wordt dat nooit meer zoals het was. Het is weliswaar zuur, liever had ik zoiets niet meegemaakt uiteraard, maar het is in ieder geval enige genoegdoening, naast de vergoeding voor alle gemaakte kosten. Ratio leverde voor mij goed werk. Denk je ooit bij zoiets: 'laat maar', mijn advies is: informeer altijd even als je met letselschade in aanraking komt.Intussen heb ik maar een motor met een veel lagere zitpositie gekocht. Dan sta ik wel zo stevig (stoppen met rijden is uiteraard geen optie...😉).
sanderfiddelaarsanderfiddelaar
15:07 27 Dec 22
Ratio Letselschade heeft mij zeer goed geholpen in een periode van ongeveer 19 maanden. Met verzekeringen, schade vergoed krijgen kan lang duren maar op Ratio Letselschade kon ik al die tijd vertrouwen. Ze bleven er altijd achteraan zitten. En ik ben ze zeer dankbaar ervoor.
Marco KrabbenborgMarco Krabbenborg
10:22 12 Oct 22
Na mijn auto geluk heb ik juridische hulp gekregen van Ratio. Erg fijn om in deze stressvolle periode de afhandeling los te kunnen laten en je te kunnen richten op je herstel. Peter Blom heeft dit prima opgepakt. Ondersteuning, adviezen en tips op allerlei zaken was een verademing. Prima afgerond en ik ben weer volledig hersteld en een passende vergoeding gekregen. Top bedrijf
Lotte BrockerLotte Brocker
09:01 24 Aug 22
Jelmer de Jong is een hele fijne letselschade advocaat, omdat hij oprecht geïnteresseerd is met hoe het met je gaat na een ongeluk, maar ook regelmatig en goed contact met je onderhoud!!
Peter SchullerPeter Schuller
09:58 01 Jul 22
Mijn vrouw en ik hebben beide een ongeluk gehad waarbij we met name lichamelijke schade hebben opgelopen die vervolgens deels blijvende beperkingen opleverden. Wij zijn vervolgens bijgestaan door mr Jelmer de Jong van Ratio Letselschadebureau. Zijn transparante manier van werken spreekt ons aan. Door tussentijdse terugkoppeling werden we op de hoogte gehouden hoe de stand van zaken was. Het antwoord op een vraag werd nagenoeg binnen 2 dagen gegeven. Mede door zijn inzet hebben we beide een letselschadebedrag uitgekeerd gekregen, dat voor Nederlandse begrippen redelijk was. Kortom wij kunnen dit bureau bij u aanbevelen.
Rene BerndsRene Bernds
08:57 21 Jun 22
Dhr. Oosting van Ratio letselschade heeft ons op een zeer professionele wijze geholpen met onze schade afwikkeling. Zeer betrokken, goed bereikbaar, kennis van zaken en een warme persoonlijkheid.
js_loader

Smartengeld verhalen

Smartengeld kan verhaald worden wanneer er sprake is van immateriële letselschade, zoals pijn of verdriet. Je hebt altijd recht op een smartengeld vergoeding wanneer je letselschade oploopt door toedoen van iemand anders. Benieuwd hoe wij jou kunnen ondersteunen met het smartengeld berekenen en aanvragen? Neem contact met ons op, wij helpen jou met het claimen van smartengeld.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding die verhaald kan worden wanneer er sprake is van immateriële letselschade. Dit is letsel wat niet in geld uit te drukken is, zoals veroorzaakt leed of pijn. Daarbij vergoed smartengeld psychische schade die je ondervindt ten gevolge van het ongeval.

Deze vergoeding wordt toegekend wanneer iemand door de fout van een ander letsel heeft opgelopen en diegene hier (tijdelijk) in het dagelijks leven last van ondervindt. In Nederland kan alleen een slachtoffer van het ongeval deze schadevergoeding eisen.

Indien er naasten of nabestaanden direct geconfronteerd zijn met de afschuwelijke gevolgen, kunnen zij een zogenoemde shockschade claimen. Zij komen echter niet in aanmerking voor het verhalen van smartengeld.

Wij werken nauw samen met:

CNV Vakmensen logo kunstenbond AOB Algemene Onderwijsbond

Smartengeld: voorbeelden van letselschade

De hoogte van een vergoeding is afhankelijk van de ernst en aard van het letsel. Hierbij maakt het niet uit of je het letsel hebt opgelopen door een verkeersongeval of bijvoorbeeld een bedrijfsongeval.  

Hieronder geven we drie smartengeld voorbeelden waar verschillende soorten letselschade zijn opgelopen met bijbehorende vergoeding. Andere voorbeelden zijn te vinden in de Smartengeldgids (ANWB). Dit boek is een naslagwerk van verschillende, concrete gevallen waarbij is vermeld hoeveel en welke bedragen zijn uitgekeerd.

Whiplash na ongeval in het verkeer

Iemand van begin 30 raakt bij een aanrijding in het verkeer gewond aan nek en rug. Door dit auto ongeluk loopt deze persoon een whiplash op. Daarbij is de, toen al bestaande hernia, verergerd. Er is in dit voorbeeld sprake van een toename van 6% blijvende invaliditeit voor deze persoon. Hierdoor kon het huidige werk niet meer voortgezet worden en moest er ander werk gevonden worden.

Smartengeld Whiplash verkeersongeval
Smartengeld bedrijfsongeval

Schade bij bedrijfsongeval

Een chauffeur breekt bij het besturen van een vorkheftruck op de werkvloer beide onderbenen. De genezing van deze fracturen verloopt problematisch en veroorzaakt een blijvende invaliditeit van 20%. In dit voorbeeld zorgt het bedrijfsongeval voor blijvend letselschade.

Goed om te weten: Bij zowel een problematisch verloop achteraf als bij een verloop die niet problematisch verloopt, heeft diegene recht op smartengeldvergoeding. Bij elke letselschadezaak heb je recht op smartengeldvergoeding.

“Wij kunnen niet anders zeggen dan dat wij zeer, maar dan ook heel zeer tevreden zijn over de hulp die jullie ons geboden hebben. Altijd accuraat en snel in reactie. Heel prettig on de omgang! Heel hartelijk dank!!”
Mevr. L. Bröcker te Borculo

Het recht op een smartengeldvergoeding

Er bestaan nog vele smartengeld voorbeelden waarin een vergoeding is uitgekeerd. Om hier in eerste plaats recht op te hebben, moet je claim voldoen aan twee belangrijke voorwaarden:

 • Een ander is aansprakelijk voor het veroorzaken van jouw geestelijk of lichamelijk letsel.
 • Je kunt bewijzen dat de schade die je nu ondervindt is veroorzaakt door het letsel dat door het ongeval is ontstaan.

Deze schadevergoeding is alleen toe te kennen aan jouw persoonlijke lijden. Andere schade kun je eisen via andere soorten schadevergoedingen zoals arbeidsvermogensschade of overlijdensschade. Ook hiermee kunnen wij jou van dienst zijn.

Smartengeld vergoeding

Waarom smartengeld berekenen zo lastig is

Doordat het hierbij gaat om niet zichtbare schade, is het moeilijk om de hoogte van smartengeld te berekenen. Hoeveel vergoeding je uiteindelijk krijgt kan daarom een lang proces zijn. Dit wordt pas berekend bij een medische eindsituatie. Dat wil zeggen, als het letsel genezen is, of dat er geen verbetering mogelijk is.

Hoeveel geld je krijgt wordt onder andere beslist door onderstaande factoren:

 • De duur van het genezingsproces
 • De leeftijd van het slachtoffer
 • Benodigde medische behandelingen van het slachtoffer
 • De sprake van blijvende pijn of cosmetisch ontsierende littekens

Afhankelijk hiervan wordt de vergoeding verhoogd of verlaagd. Vaak wordt een percentage blijvende invaliditeit berekend en vertaald in geld. Toch blijft smartengeld berekenen lastig en wordt er vooral gekeken naar vergelijkbare situaties.

Hoogte bepalen op basis van de Smartengeldgids

Smartengeld berekenen wordt gedaan door een deskundige, welke kijkt naar rechterlijke uitspraken in vergelijkbare gevallen. Deze situaties zorgen voor een bepaalde richtlijn in bedragen. Vele uitspraken worden gebundeld in de Smartengeldgids van ANWB. Dit is ontstaan doordat het verkeer nog altijd één van de grootste veroorzakers is van letselschade.

Op basis van vergelijkbare situaties in dit smartengeldboek wordt de hoogte van een vergoeding bepaald. Het boek is opgedeeld in vijf hoofdgroepen van schades:

 • Na ongeval
 • Na medische fout
 • Na mishandeling
 • Bij niet-letsel
 • Na voeging

Ondanks deze bundeling van eerdere uitspraken blijft iedere zaak uniek. Onze deskundigen hebben de juiste specialistische kennis en ervaring om jou te helpen. Wij berekenen het smartengeld, een verwachting van hoeveel je kan verwachten, en zorgen dat je claim ingediend wordt.

“Zeer tevreden, Alleen maar complimenten voor Marlou Hut.”
Mevr. W. Jeuring te Assen

Benieuwd hoeveel jij kunt claimen?

Met ruim 14 jaar juridische ervaring op het gebied van letselschade, weten wij precies welk maatwerk jouw situatie nodig heeft. Wij zorgen dat jij het bedrag krijgt waar je recht op hebt, zonder dat dit voor extra stress zorgt.

Weet je niet zeker of je recht hebt of deze vergoeding, of wil je meer informatie? Bel ons dan meteen om een vrijblijvend intakegesprek in te plannen. Samen nemen we de stappen door en vertellen we wat er mogelijk is voor het claimen van smartengeld.

Vragen?

Heb je letselschade opgelopen en zit je met vragen? Laat ons de onzekerheden voor uw wegnemen. Wij weten wat er gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat je zelf op juridisch en financieel gebied geen zorgen hoeft te maken.

Laat jouw contactgegevens achter via het formulier voor een vrijblijvend intakegesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Wij werken landelijk en helpen je graag, waar je ook woont!

Meld je schade binnen 1 minuut!

Meld je schade binnen 1 minuut!

Vestigingen
Stationsstraat 29a
9401 KW Assen

Vlijtseweg 188
7317 AL Apeldoorn

Postbus 131
9400 AC Assen

Blijf op de hoogte!

Volg ons ook hier:

Nationaal Keurmerk Letselschade