Smartengeld

Heb je letselschade opgelopen? Dan heb je recht op smartengeld.

Wij helpen 100% gratis met jouw smartengeld claim! 

Neem vrijblijvend en kosteloos contact met ons op!

Susan EekelderSusan Eekelder
15:41 28 Jul 22
Na een achteropaanrijding met letsel in 2017 bijgestaan door dhr. de Jong. Prettig en vriendelijk persoon die tijd voor je heeft en maakt.
Gerard HondebrinkGerard Hondebrink
09:36 04 Jul 22
De letselschadeprocedure is is zeer goed uitgevoerd door Jelmer de Jong.Deskundigheid, zorgvuldigheid en communicatie in combinatie met een resultaatgerichte aanpak waren de sleutel tot het behaalde succes.Een aanrader dus.
Peter SchullerPeter Schuller
09:58 01 Jul 22
Mijn vrouw en ik hebben beide een ongeluk gehad waarbij we met name lichamelijke schade hebben opgelopen die vervolgens deels blijvende beperkingen opleverden. Wij zijn vervolgens bijgestaan door mr Jelmer de Jong van Ratio Letselschadebureau. Zijn transparante manier van werken spreekt ons aan. Door tussentijdse terugkoppeling werden we op de hoogte gehouden hoe de stand van zaken was. Het antwoord op een vraag werd nagenoeg binnen 2 dagen gegeven. Mede door zijn inzet hebben we beide een letselschadebedrag uitgekeerd gekregen, dat voor Nederlandse begrippen redelijk was. Kortom wij kunnen dit bureau bij u aanbevelen.
Wiebe van der MeiWiebe van der Mei
08:15 01 Jul 22
Na een motorongeluk werden wij gewezen op de mogelijkheid om gebruik te maken van een letselschade expert. Door onze verzekeringsagent zijn we doorverwezen naar Ratio en kwamen in contact met Carolina Landstra. Zij heeft ons geweldig begeleid in onze zaak. Helder en geduldig heeft zij ons gewezen op de mogelijkheden en onmogelijkheden. Echt ontzorgen! Wiebe van der Mei
Karen van der VegtKaren van der Vegt
09:24 09 Jun 22
Ik ben goed geholpen door de belangenbehartiger mevrouw Hoekstra. Er werd goed naar me geluisterd, teruggevraagd of ze het probleem goed had begrepen. Kortom ik voelde me gehoord en ben naar alle tevredenheid geholpen.
js_loader

Smartengeld verhalen

Smartengeld kan verhaald worden wanneer er sprake is van immateriële letselschade, zoals pijn of verdriet. Je hebt altijd recht op een smartengeld vergoeding wanneer je letselschade oploopt door toedoen van iemand anders. Benieuwd hoe wij jou kunnen ondersteunen met het smartengeld berekenen en aanvragen? Neem contact met ons op, wij helpen jou met het claimen van smartengeld.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is een vergoeding die verhaald kan worden wanneer er sprake is van immateriële letselschade. Dit is letsel wat niet in geld uit te drukken is, zoals veroorzaakt leed of pijn. Daarbij vergoed smartengeld psychische schade die je ondervindt ten gevolge van het ongeval.

Deze vergoeding wordt toegekend wanneer iemand door de fout van een ander letsel heeft opgelopen en diegene hier (tijdelijk) in het dagelijks leven last van ondervindt. In Nederland kan alleen een slachtoffer van het ongeval deze schadevergoeding eisen.

Indien er naasten of nabestaanden direct geconfronteerd zijn met de afschuwelijke gevolgen, kunnen zij een zogenoemde shockschade claimen. Zij komen echter niet in aanmerking voor het verhalen van smartengeld.

Wij werken nauw samen met:

CNV Vakmensen logo kunstenbond AOB Algemene Onderwijsbond

Smartengeld: voorbeelden van letselschade

De hoogte van een vergoeding is afhankelijk van de ernst en aard van het letsel. Hierbij maakt het niet uit of je het letsel hebt opgelopen door een verkeersongeval of bijvoorbeeld een bedrijfsongeval.  

Hieronder geven we drie smartengeld voorbeelden waar verschillende soorten letselschade zijn opgelopen met bijbehorende vergoeding. Andere voorbeelden zijn te vinden in de Smartengeldgids (ANWB). Dit boek is een naslagwerk van verschillende, concrete gevallen waarbij is vermeld hoeveel en welke bedragen zijn uitgekeerd.

Whiplash na ongeval in het verkeer

Iemand van begin 30 raakt bij een aanrijding in het verkeer gewond aan nek en rug. Door dit auto ongeluk loopt deze persoon een whiplash op. Daarbij is de, toen al bestaande hernia, verergerd. Er is in dit voorbeeld sprake van een toename van 6% blijvende invaliditeit voor deze persoon. Hierdoor kon het huidige werk niet meer voortgezet worden en moest er ander werk gevonden worden.

Smartengeld Whiplash verkeersongeval
Smartengeld bedrijfsongeval

Schade bij bedrijfsongeval

Een chauffeur breekt bij het besturen van een vorkheftruck op de werkvloer beide onderbenen. De genezing van deze fracturen verloopt problematisch en veroorzaakt een blijvende invaliditeit van 20%. In dit voorbeeld zorgt het bedrijfsongeval voor blijvend letselschade.

Goed om te weten: Bij zowel een problematisch verloop achteraf als bij een verloop die niet problematisch verloopt, heeft diegene recht op smartengeldvergoeding. Bij elke letselschadezaak heb je recht op smartengeldvergoeding.

“Wij kunnen niet anders zeggen dan dat wij zeer, maar dan ook heel zeer tevreden zijn over de hulp die jullie ons geboden hebben. Altijd accuraat en snel in reactie. Heel prettig on de omgang! Heel hartelijk dank!!”
Mevr. L. Bröcker te Borculo

Het recht op een smartengeldvergoeding

Er bestaan nog vele smartengeld voorbeelden waarin een vergoeding is uitgekeerd. Om hier in eerste plaats recht op te hebben, moet je claim voldoen aan twee belangrijke voorwaarden:

 • Een ander is aansprakelijk voor het veroorzaken van jouw geestelijk of lichamelijk letsel.
 • Je kunt bewijzen dat de schade die je nu ondervindt is veroorzaakt door het letsel dat door het ongeval is ontstaan.

Deze schadevergoeding is alleen toe te kennen aan jouw persoonlijke lijden. Andere schade kun je eisen via andere soorten schadevergoedingen zoals arbeidsvermogensschade of overlijdensschade. Ook hiermee kunnen wij jou van dienst zijn.

Smartengeld vergoeding

Waarom smartengeld berekenen zo lastig is

Doordat het hierbij gaat om niet zichtbare schade, is het moeilijk om de hoogte van smartengeld te berekenen. Hoeveel vergoeding je uiteindelijk krijgt kan daarom een lang proces zijn. Dit wordt pas berekend bij een medische eindsituatie. Dat wil zeggen, als het letsel genezen is, of dat er geen verbetering mogelijk is.

Hoeveel geld je krijgt wordt onder andere beslist door onderstaande factoren:

 • De duur van het genezingsproces
 • De leeftijd van het slachtoffer
 • Benodigde medische behandelingen van het slachtoffer
 • De sprake van blijvende pijn of cosmetisch ontsierende littekens

Afhankelijk hiervan wordt de vergoeding verhoogd of verlaagd. Vaak wordt een percentage blijvende invaliditeit berekend en vertaald in geld. Toch blijft smartengeld berekenen lastig en wordt er vooral gekeken naar vergelijkbare situaties.

Hoogte bepalen op basis van de Smartengeldgids

Smartengeld berekenen wordt gedaan door een deskundige, welke kijkt naar rechterlijke uitspraken in vergelijkbare gevallen. Deze situaties zorgen voor een bepaalde richtlijn in bedragen. Vele uitspraken worden gebundeld in de Smartengeldgids van ANWB. Dit is ontstaan doordat het verkeer nog altijd één van de grootste veroorzakers is van letselschade.

Op basis van vergelijkbare situaties in dit smartengeldboek wordt de hoogte van een vergoeding bepaald. Het boek is opgedeeld in vijf hoofdgroepen van schades:

 • Na ongeval
 • Na medische fout
 • Na mishandeling
 • Bij niet-letsel
 • Na voeging

Ondanks deze bundeling van eerdere uitspraken blijft iedere zaak uniek. Onze deskundigen hebben de juiste specialistische kennis en ervaring om jou te helpen. Wij berekenen het smartengeld, een verwachting van hoeveel je kan verwachten, en zorgen dat je claim ingediend wordt.

“Zeer tevreden, Alleen maar complimenten voor Marlou Hut.”
Mevr. W. Jeuring te Assen

Benieuwd hoeveel jij kunt claimen?

Met ruim 14 jaar juridische ervaring op het gebied van letselschade, weten wij precies welk maatwerk jouw situatie nodig heeft. Wij zorgen dat jij het bedrag krijgt waar je recht op hebt, zonder dat dit voor extra stress zorgt.

Weet je niet zeker of je recht hebt of deze vergoeding, of wil je meer informatie? Bel ons dan meteen om een vrijblijvend intakegesprek in te plannen. Samen nemen we de stappen door en vertellen we wat er mogelijk is voor het claimen van smartengeld.

Vragen?

Heeft u letselschade opgelopen en zit u met vragen? Laat ons de onzekerheden voor uw wegnemen. Wij weten wat er gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat u zelf op juridisch en financieel gebied geen zorgen hoeft te maken.

Laat uw contactgegevens achter via het formulier voor een vrijblijvend intakegesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met u op.

Wij werken landelijk en helpen u graag, waar u ook woont!

Bel mij

Wij werken nauw samen met:

CNV Vakmensen logo kunstenbond AOB Algemene Onderwijsbond