Smartengeld
Heb je letselschade opgelopen? Dan heb je recht op smartengeld.
Wij helpen 100% gratis met jouw smartengeld claim!


Smartengeld verhalen
Smartengeld kan verhaald worden wanneer er sprake is van immateriële letselschade, zoals pijn of verdriet. Je hebt altijd recht op een smartengeld vergoeding wanneer je letselschade oploopt door toedoen van iemand anders. Benieuwd hoe wij jou kunnen ondersteunen met het smartengeld berekenen en aanvragen? Neem contact met ons op, wij helpen jou met het claimen van smartengeld.
Wat is smartengeld?
Smartengeld is een vergoeding die verhaald kan worden wanneer er sprake is van immateriële letselschade. Dit is letsel wat niet in geld uit te drukken is, zoals veroorzaakt leed of pijn. Daarbij vergoed smartengeld psychische schade die je ondervindt ten gevolge van het ongeval.
Deze vergoeding wordt toegekend wanneer iemand door de fout van een ander letsel heeft opgelopen en diegene hier (tijdelijk) in het dagelijks leven last van ondervindt. In Nederland kan alleen een slachtoffer van het ongeval deze schadevergoeding eisen.
Indien er naasten of nabestaanden direct geconfronteerd zijn met de afschuwelijke gevolgen, kunnen zij een zogenoemde shockschade claimen. Zij komen echter niet in aanmerking voor het verhalen van smartengeld.
Wij werken nauw samen met:
Smartengeld: voorbeelden van letselschade
De hoogte van een vergoeding is afhankelijk van de ernst en aard van het letsel. Hierbij maakt het niet uit of je het letsel hebt opgelopen door een verkeersongeval of bijvoorbeeld een bedrijfsongeval.
Hieronder geven we drie smartengeld voorbeelden waar verschillende soorten letselschade zijn opgelopen met bijbehorende vergoeding. Andere voorbeelden zijn te vinden in de Smartengeldgids (ANWB). Dit boek is een naslagwerk van verschillende, concrete gevallen waarbij is vermeld hoeveel en welke bedragen zijn uitgekeerd.
Whiplash na ongeval in het verkeer
Iemand van begin 30 raakt bij een aanrijding in het verkeer gewond aan nek en rug. Door dit auto ongeluk loopt deze persoon een whiplash op. Daarbij is de, toen al bestaande hernia, verergerd. Er is in dit voorbeeld sprake van een toename van 6% blijvende invaliditeit voor deze persoon. Hierdoor kon het huidige werk niet meer voortgezet worden en moest er ander werk gevonden worden.


Schade bij bedrijfsongeval
Een chauffeur breekt bij het besturen van een vorkheftruck op de werkvloer beide onderbenen. De genezing van deze fracturen verloopt problematisch en veroorzaakt een blijvende invaliditeit van 20%. In dit voorbeeld zorgt het bedrijfsongeval voor blijvend letselschade.
Goed om te weten: Bij zowel een problematisch verloop achteraf als bij een verloop die niet problematisch verloopt, heeft diegene recht op smartengeldvergoeding. Bij elke letselschadezaak heb je recht op smartengeldvergoeding.
“Wij kunnen niet anders zeggen dan dat wij zeer, maar dan ook heel zeer tevreden zijn over de hulp die jullie ons geboden hebben. Altijd accuraat en snel in reactie. Heel prettig on de omgang! Heel hartelijk dank!!”
Mevr. L. Bröcker te Borculo
Het recht op een smartengeldvergoeding
Er bestaan nog vele smartengeld voorbeelden waarin een vergoeding is uitgekeerd. Om hier in eerste plaats recht op te hebben, moet je claim voldoen aan twee belangrijke voorwaarden:
- Een ander is aansprakelijk voor het veroorzaken van jouw geestelijk of lichamelijk letsel.
- Je kunt bewijzen dat de schade die je nu ondervindt is veroorzaakt door het letsel dat door het ongeval is ontstaan.
Deze schadevergoeding is alleen toe te kennen aan jouw persoonlijke lijden. Andere schade kun je eisen via andere soorten schadevergoedingen zoals arbeidsvermogensschade of overlijdensschade. Ook hiermee kunnen wij jou van dienst zijn.

Waarom smartengeld berekenen zo lastig is
Doordat het hierbij gaat om niet zichtbare schade, is het moeilijk om de hoogte van smartengeld te berekenen. Hoeveel vergoeding je uiteindelijk krijgt kan daarom een lang proces zijn. Dit wordt pas berekend bij een medische eindsituatie. Dat wil zeggen, als het letsel genezen is, of dat er geen verbetering mogelijk is.
Hoeveel geld je krijgt wordt onder andere beslist door onderstaande factoren:
- De duur van het genezingsproces
- De leeftijd van het slachtoffer
- Benodigde medische behandelingen van het slachtoffer
- De sprake van blijvende pijn of cosmetisch ontsierende littekens
Afhankelijk hiervan wordt de vergoeding verhoogd of verlaagd. Vaak wordt een percentage blijvende invaliditeit berekend en vertaald in geld. Toch blijft smartengeld berekenen lastig en wordt er vooral gekeken naar vergelijkbare situaties.
Hoogte bepalen op basis van de Smartengeldgids
Smartengeld berekenen wordt gedaan door een deskundige, welke kijkt naar rechterlijke uitspraken in vergelijkbare gevallen. Deze situaties zorgen voor een bepaalde richtlijn in bedragen. Vele uitspraken worden gebundeld in de Smartengeldgids van ANWB. Dit is ontstaan doordat het verkeer nog altijd één van de grootste veroorzakers is van letselschade.
Op basis van vergelijkbare situaties in dit smartengeldboek wordt de hoogte van een vergoeding bepaald. Het boek is opgedeeld in vijf hoofdgroepen van schades:
- Na ongeval
- Na medische fout
- Na mishandeling
- Bij niet-letsel
- Na voeging
Ondanks deze bundeling van eerdere uitspraken blijft iedere zaak uniek. Onze deskundigen hebben de juiste specialistische kennis en ervaring om jou te helpen. Wij berekenen het smartengeld, een verwachting van hoeveel je kan verwachten, en zorgen dat je claim ingediend wordt.
“Zeer tevreden, Alleen maar complimenten voor Marlou Hut.”
Mevr. W. Jeuring te Assen
Benieuwd hoeveel jij kunt claimen?
Met ruim 14 jaar juridische ervaring op het gebied van letselschade, weten wij precies welk maatwerk jouw situatie nodig heeft. Wij zorgen dat jij het bedrag krijgt waar je recht op hebt, zonder dat dit voor extra stress zorgt.
Weet je niet zeker of je recht hebt of deze vergoeding, of wil je meer informatie? Bel ons dan meteen om een vrijblijvend intakegesprek in te plannen. Samen nemen we de stappen door en vertellen we wat er mogelijk is voor het claimen van smartengeld.
Vragen?
Heb je letselschade opgelopen en zit je met vragen? Laat ons de onzekerheden voor uw wegnemen. Wij weten wat er gedaan moet worden om ervoor te zorgen dat je zelf op juridisch en financieel gebied geen zorgen hoeft te maken.
Laat jouw contactgegevens achter via het formulier voor een vrijblijvend intakegesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.
Wij werken landelijk en helpen je graag, waar je ook woont!
Vestigingen
Stationsstraat 29a
9401 KW Assen
Vlijtseweg 188
7317 AL Apeldoorn
Postbus 131
9400 AC Assen